Sociotechnika (sociální inženýrství)

Sociotechnika, nebo také sociální inženýrství (dále jen sociotechnika) je technika, která má za úkol oklamat lidi, zmanipulovat je, přesvědčit je, že činí dobře. Tato negativní manipulace lidí se zpravidla vykonává v síti internet. Útočník, zpravidla používá ke svým útokům sociální sítě, e-mail, atd. V některých případech může útočník použít telefon nebo dokonce osobní schůzky.

Účelem této negativní manipulace lidí je osobní prospěch. Zpravidla se jedná o vylákání důvěrných informací – přihlašovací údaje (hesla) k počítačovým systémům, internetovému bankovnictví, e-mailu, FTP serveru, blogu, diskusního fóra, ICQ protokolu, facebooku a dalším sociálním sítím.

Sociotechnika a hacker

Sociotechniku rozhodně nevykonávají hackeři! Sociotechniku používají lameři, kteří nedokážou zjistit hesla a další informace jiným způsobem.

Je sociotechnika trestný čin?

Sociotechnikou klamete lidi, takže se jedná minimálně jeden trestný čin – podvod, tudíž může být taková osoba za tuto činnost odsouzena k nemalému trestu odnětí svobody! Sociotechnika je závažný druh internetové kriminality, při které můžete přijít nejen o své úspory, ale i o svou identitu! Proti této činnosti je poměrně jednoduchá a efektivní obrana – vždy a za každých okolností používejte svůj vlastní rozum a logické myšlení, myslete na to, že vaše banka, správce serveru, e-mailu… nikdy nebude od vás požadovat žádné přístupové a jiné citlivé údaje.

Takže, pozor na sociotechniku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *